fbpx

Kako kristali utječu na nas?

Jul 6, 2020 | Blog

Što više znaš o kristalima, to oni bolje djeluju na tebe – Judy Hall, enciklopedija kristala

Kako su nastali kristali?

Kristali, drago i poludrago kamenje nalaze se u velikim količinama u našoj zemlji, a razlikujemo ih po kvaliteti, čistoći i kategorijama po kojima ih razvrstavamo.

Nastali su kada se zemlja počela postepeno hladiti i prelaziti iz užarene kugle s tekućom magmom u čvrsti sloj – danas Zemljin omotač. U nastanku su puno pomogli zemljini plinovi koji su stvarali kristale pod pritiskom gurajući ih prema površini ili potiskivajući ih u dublje dijelove zemljine kore.

Ovo drugo je razlog što danas diljem svijeta postoje rudnici u kojima se traže najvrjedniji primjerci kamenja koji dosežu vrtoglave cijene.

Jedan od takvih primjera je dijamat ” Pink Star ” koje je na jednoj aukciji u Hong Kongu prodan za nevjerojatnih 71,2 milijuna dolara.

Visoke temperature i hlađenje magme

Kristali poput avanturina i perodita se stvaraju uz pomoć visokih temperatura iz tekuće magme, dok se neki oblici pojavljuju tek kada se magma dovoljno ohladi te uz pomoć kondenzirane vode koja prodire u pukotine ohlađene magme nastaju kristali poput ametista.

Njihova svrha

Kristali su se od davnina koristili u razne svrhe, najviše u svrhu liječenja, ali i izrade nakita. Kao prirodni materijali koji nastaju u zemlji, oni djeluju kroz rezonancu i vibraciju na nas. Da bi se izvukla maksimalna korist od njih treba se proći određena edukacija o načinu na koji se oni pune i prazne, te o programiraju kristala kako bi oni što bolje djelovali na prostor u kojem boravimo ili na nas.

Obilježja i utjecaj kristala

Iako u prirodi postoji jako puno kristala i poludragog kamenja, tek je nekolicina onih koje najviše koristimo iznamo, pa zato evo nekih od njih:

Ametist

Ametist je kristal predivno ljubičaste boje koji ima nevjerojatno snažan utjecaj na našu energiju koju on štiti od negativnog utjecaja okoline.
Izuzetno je koristan za um koji umiruje i motivira kada je to potrebno, a i pomaže nam u donošenju odluka.
Njegovo najveće nalazište se nalazi u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Brazilu, Meksiku, Rusiji, Urugvaju, Istočnoj Africi i Indiji.

Ružičasti kvarc ( Rose Quartz )

Ružičasti kvarc je kamen bezuvjetne ljubavi. To je najvažniji kristal za srce i srčanu čakru koja vodi istinskoj ljubavi prema sebi. Pomaže pri emotivnom iscjeljenju, pročišćava i otvara srce na svim razinama, donosi duboki unutarnji mir i prihvaćanje sebe.
Njegovo nalazište se nalazi u Južnoj Africi, Brazilu, Japanu, Indiji i na Madagaskaru.

Gorski kristal

Najrasprostranjeniji kristal koji se može naći gotovo u svim krajevima svijeta. Snažno privlači, pročišćava i odbija negativnu energiju prostora u kojem se nalazimo ili osobe koja ga nosi.
Potiče jačanje imunološkog sustava i dovodi tijelo u ravnotežu.
Kod nas ga se može pronaći u Gorskim predjelima kao što je to naprimjer Sljeme iznad Zagreba.

Amazonit

Amazonit ima snažno filtrirajuće djelovanje. Na fizičkom nivou blokira zračenje mobilnih uređaja i štiti od elektromagnetskog zračenja.
Ovo je također i umirujući kamen koji djeluje na živčani sustav. Dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju, iscjeljuje emotivnu traumu smanjujući zabrinutost i strah.
Amazonit liječi i otvara grlenu čakru čime poboljšava komunikaciju s ljubavlju.
Njegova nalazišta su: Velika Britanija, Poljska, Italija, Rumunjska, Rusija, Njemačka i Dominikanska Republika.

Zeleni žad

Zeleni žad je najcjenjeniji kamen Dalekog Istoka, a neki njegovi primjerci su vrjedniji od zlata. Često se koristi u svrhu privlačenja obilja, ljubavi, mira i harmonije.
Štiti trudnice, mlade mame i djecu, a tinejdžerima pomaže lakše proći kroz turbulentno adolescentsko doba.

Tirkiz

Tirkiz je kamen sreće koji potiče radost, hrabrost i blagostanje. Pomaže pri otklanjanju tuge i depresije, te je odličan saveznik prilikom konflikata. Privlači novac i jača intuiciju.
Odličan je za poklon kao talisman na vjenčanju.
Njegova nalazišta se nalaze u: Egipat, Meksiko, Iran, Peru, Afganistan, Tibet, Francuska, Rusija i Arabija.

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli je izuzetno moćni kamen koji pozitivno djeluje na ljubav, vjernost i čvrstoću u partnerskim odnosima.
Potiče kreativnost, oslobađa intuiciju te pridonosi duhovnom miru i stabilnosti.
Pomaže u liječenju štitnjače, migrene i boli.

Horoskop i kristali

Svaki od dvanaest horoskopskih znakova ima tradicionalne kristale koji im pripadaju. Neki se zasnivaju na mjesecu rođenja, dok se drugi zasnivaju na planetima za koje je znak vezan.
U nastavku vam donosim popis kristala koji najbolje odgovaraju određenom horoskopskom znaku:

OVAN: rubin, dijamant, ametist, akvamarin, aventurin, karnelian, citrin, granat, jasper, ružičasti turmalin, topaz

BIK: smaragd, topaz, akvamarin, azurit, dijamant, lapis lazuli, malahit, ružičasti kvarc, rodonit, safir, tigrovo oko, turmalin

BLIZANCI: ahat, turmalin, akvamarin, citrin, plavi spinel, kalcit, tigrovo oko

RAK: mjesečev kamen, biser, karnelian, opal, rubin, ahat

LAV: tigrovo oko, rubin, amber, citrin, smaragd, gorski kristal

DJEVICA: amazonit, plavi topaz, karnelian, mjesečev kamen, opal, safir, sodalit

VAGA: safir, opal, akvamarin, aventurin, smaragd, žad, sunčev kamen, smaragd, lapis lazuli, topaz

ŠKORPION: malahit, garnet, zeleni turmalin, tirkiz, crveni spinel, rubin

STRIJELAC: tirkiz, ametist, azurit, plavi spinel, labradorit, lapis lazuli, malahit, snježni obsidian, dimni kvarc, spinel, sodalit

JARAC: oniks, amber, azurit, karnelian, fluorit, garnet, gorski kristal, tirkiz

VODENJAK: akvamarin, ametist, jantar, angelit, mjesečev kamen

RIBE: mjesečev kamen. Ametist, kalcit, fluorit, labradorit, tirkiz i sunčev kamen
Kao što mogli pročitati kristali su moćni zaštitnici koji imaju određenu vibraciju kao i sva živa bića, a koje nam je darovala sama priroda kako bi nam služili.

Ako želite saznati više o kristalima ili o njihovom djelovanju, preporučujem da pročitate izvrsnu knjigu autorice Judy Hall, enciklopedija kristala.

A do tada, ako još niste pretplatite se na Beyla newsletter putem obrasca na stranici i poslušajte prve epizode Beyla Soul podcasta na platformama Castbox, Podbean ili preko Itunes-a / podcast za iphone.

Love you all,

Tanja