fbpx

Znate li kako nastaje biser u prirodi?

Jun 29, 2020 | Blog

Iako se biser često spominje kao simbol elegancije koja naglašava žensku nježnost i ljepotu, o njemu osim kroz lekcije koje smo učili iz prirode malo toga znamo. Jedna od zanimljivosti koja to potvrđuje je i ta da znanstveno još nije potvrđeno kako on nastaje u prirodi.

Teza o biserima koja je odbačena

Teza koju je znanost zasigurno odbacila je nastajanje bisera kad zrno pijeska dospije u unutrašnjost školjke.

Naime, pijesak nema nikakav utjecaj na unutrašnjost školjke budući da je ona naviknuta na život u moru uz pijesak.

Teorija i kriterij o njihovom nastanku  

Teorija koja se pretpostavlja istinitom je ona od profesora znanosti o dragom kamenju sa Sveučilišta Basel Henry A. Hänni i njegova suradnika Jochen Schlüterravnatelja Mineraloškog Muzeja u Hamburgu koji vjeruju da je za nastanak bisera odgovorna ozljeda u tkivu plašta školjke.

Biser prema njihovoj razvijenoj teoriji nastaje kao materijal koji se taloži u slojevima cisti od minerala ljuštura – kalcijev karbonat. Ciste nastaju iz prirodno objašnjivih razloga uslijed nezacijeljenih ozljeda školjki, koje dalje uzrokuju paraziti koji ih “buše” u epitelno tkivo.

Kriteriji za trgovanje biserima na globalnoj razini opće su poznati, pa bi trebalo biti dovoljno kupiti bisere od provjerenog proizvođača.

Kako bisere razlikujemo u prirodi

Prirodni biser (nastaje u vodi bez ljudske intervencije )

Kultivirani biser (nastao implantacijom u bisernim farmama )

Nepravilno oblikovani biseri

Biwa biseri (slatkovodni porijeklom iz Japana)

Button biseri (eliptični s glatkom površinom)

Mabe biseri (mogu biti kockasti i drugih oblika)

Keshi biseri (rastu u Akoya školjci uz drugi veliki biser)

Haute Couture, povijest & biseri

Jedna od najvećih zagovornica uvrštavanja nakita od bisera u visoku modu je svakako Gabrielle “Coco” Bonheur Chanel koja ih je i sama često nosila kao ogrlice koje su se sastojale od velikog broja nizova povezanih perli naglašavajući da je to ono što svaka žena treba raditi i nositi kako bi na neki način istaknula svoju grandioznost.  

Danas takve ogrlice često možemo vidjeti na modnim pistama, ali i na poznatim osobama iz javnog života.

A kako ne bi sve ostalo na tome da biseri pripadaju  samo modernom dobu,  u prilog tome ide i jedna od najpoznatijih slika “Djevojka s bisernom naušnicom” portret koji je naslikao nizozemski slikar Johannes Vermeer 1665. godine.  

Također, često imamo priliku vidjeti u svjetskim muzejima kako su biseri oduvijek bili na visokoj cijeni, tako što su ih i same kraljice isticale na svojim portretima kao upečatljiv komad nakita na koji su bile ponosne.

Cijene bisera i kako prepoznati one prave

Danas cijene bisera variraju, te im je raspon od 1 USD $ – 100.000 USD$ / komadu. Onaj najskuplji je “South Sea” biser koji raste u velikim kamenicama, a promjer mu je od 10 do 15 mm. Najčešće se uzgajaju u zemljama poput Australije, Filipina i Indonezije.

Iako danas možemo naći puno kopija, oni pravi su neisporedivi bojom i hladnoćom koju osjetite kada ih prislonite uz lice.

Značenje i horoskop  

Smatra se kako su biseri simboli promjene i duhovne čistoće. Idealni su za horoskopske znakove Blizanca, Raka, Ribe i Vage.

A koji je vama najdraži komad nakita izrađen od bisera?

Love you all,

Tanja